Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mąka tortowa 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
żółtka 3 sztuki + 1 jajko "L",
mleko letnie 1 szklanka,
masło stopione 5 dag,
śliwki 70 dag,
cynamon 2 łyżki,
puder cukier - ile potrzeba
Do misy robota pokruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier, sól, żółtka i jajko, wlać stopione masło i letnie mleko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, pod koniec wlać sok z cytryny i parę razy wyrobić ciasto.
Ciasto posypać mąka, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić, forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, do formy dać ciasto, na wierzch ciasta gęsto poukładać połówki śliwek, posypać cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka ze śliwkami, cynamonem, idealne ciasto na każdą okazję........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz