Składniki:
drożdże świeże 7 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 7 sztuk "L",
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło stopione 100 gram,
mąka tortowa 50 dag, sól 1 szczypta,
śliwki 50 dag,
maliny 250 gram,
puder cukier - ile potrzeba
Świeże drożdże pokruszyć do miski, od razu dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy i mikserem dokładnie ubić składniki do białości z 3 minuty.
Dodać do drożdży letnie mleko ze stopionym masłem, wsypać przesianą mąkę tortową z solą i mikserem spiralami połączyć składniki z 3 minuty, ciasto ma być nie za gęste, nakryć talerzem miskę i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką wyrobić i nałożyć do trzech keksówek silikonowych (lub 1 forma 35x25 cm), na wierzch ciasta dodać połówki śliwek i maliny.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 45 minut, w foremkach ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest bardzo łatwa, bardzo smaczna i jest idealną bazą do wielu owoców sezonowych, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
uwielbiam drożdżowe pod każdą postacią
Dziękuję i smacznie pozdrawiam ☺
Prześlij komentarz