Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
cukier 1 łyżka,
sól 1/2 łyżeczki,
mleko 1/2 litra,
woda gazowana 1-2 szklanki,
jajka 2 sztuki,
olej rzepakowy 4 łyżki
twaróg śmietankowy 50 dag,
śmietana 18% 200 gram,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
cukier puder 1 łyżka
dżem domowy czekośliwka lub inny 250 gram,
woda gorąca 1/2 szklanki
Mąkę, cukier puder, sól, jajka, olej, mleko, szklanka wody gazowanej - jeśli trzeba to dolać więcej wody aby ciasto było dość płynne, dobrze mikserem wymieszać i odstawić na 40 minut.
Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować trochę olejem, na bardzo gorącej smażyć cienkie, złociste naleśniki.
Dżem blenderem zmiksować z gorącą wodą na mus, wystudzić.
Twaróg śmietankowy widelcem wymieszać ze śmietaną, pudrem cukrem, wanilinowym cukrem.
Smarować twarogiem naleśniki, zawijać w rulony, przed jedzeniem polać musem dżemowym.
- naleśniki są bardzo delikatne, miękkie, twaróg śmietankowy z wanilią doskonale pasuje do naleśników, z musem dżemowym jest pyszna kolacja i z kawą zbożową z mlekiem.............SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
Uwielbiam naleśniki, ale z twarogiem nie cierpię :D
Prześlij komentarz