drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki "m",
żółtka 2 sztuki "M",
mąka tortowa 60-70 dag,
sól 1 szczypta,
margaryna letnia 5 dag,
skórka kandyzowana z pomarańczy 100 gram,
dżem truskawkowy 2 słoiczki,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
orzechy włoskie łuskane 100 gram
Do miski wsypać pokruszone drożdże i wymieszać z 1/2 szklanki mleka, 1łyżką cukru i mąki, odstawić na 15 minut.
Wsypać mąkę przesianą, sól, resztę cukru, wlać resztę mleka z margaryną, wbić jajka + 1 żółtko i wyrabiać ciasto z 10 minut ręką, do ciasta dodać skórkę pomarańczy i wyrabiać jeszcze z 5 minut.
Miskę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu.
Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej.
Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę.
Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować ciasta, posypać orzechami lekko je przyciskając do ciasta.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, pod k0niec można wierzch nakryć papierem do pieczenia, aby orzechy się nie spiekły za mocno, ciasto dobrze wystudzić w formie - pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem dżemu, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, jest bardzo lekkie,puszyste..........SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Podoba mi się przepis. Pewno będę korzystać. Jutro będę jadł. Dziękuję.
Tylko 5 dkg margaryny na tyle mąki, czy to nie błąd?.
Tyle daję tłuszczu.
Prześlij komentarz