ziemniaki podgotowane 1 kg, czosnek 1 główka, cebula 2 sztuki, mozzarella 2 kule, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, kotlety schabowe bez kości 2 sztuki
Kotlety schabowe w woreczku dobrze tłuczkiem rozbić.
Olej rzepakowy dobrze wymieszać z kucharkiem, paprykami, pieprzem mielonym w misce, włożyć rozbite kotlety i marynować najlepiej całą noc w lodówce.
Ziemniaki obrane, pokrojone w talarki podgotować na "al dente" w nie solonej wodzie, ziemniaki wylać na durszlak.
Forma 30x25 z papierem do pieczenia, ziemniaki wymieszać z marynatą po kotletach, na ziemniakach rozłożyć ząbki czosnku, pokrojone cebule i mozzarelle, położyć kotlety schabowe.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec około 40 minut, następnie na 160C termoobieg piec z 10 minut - kotlety schabowe pieczone na ziemniakach są bardzo smacznym, pożywnym daniem "jednogarnkowym", dodatki mogą być takie jakie lubimy............SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Ciekawy pomysł na obiad :)
dobry i mało pracy tzw.jednogarnkowy...pozdrawiam
Prześlij komentarz