makaron rurka 1 opakowanie,
olej rzepakowy 8 łyżek,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
mięso z kurczaka z rosołu,
papryka kolorowa 3 sztuki,
pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1/2 litra,
marchewki mini mrożone 1/2 opakowania,
śmietana 12% 200 ml,
ser żółty 15 dag,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
fasolka szparagowa mrożona 1 opakowanie,
tarta bułka 4 łyżki,
masło 3 łyżki,
koperek 1 pęczek
na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę z czosnkiem, dodać pokrojone mięso z rosołu i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając
dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażać z 3 minuty
pomidory zmiksować blenderem i wlać do mięska, można również dodać sok pomidorowy zamiast świeżych pomidorów, dodać wcześniej ugotowane mini marchewki
do mięska dodać ugotowany wg opisu makaron rurki, wlać śmietanę, dodać pokrojony ser żółty i wszystko wymieszać
przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku na 180C na termoobiegu z 20-25 minut, porcjować zapiekankę lekko wystudzoną, podać z fasolką ugotowaną i polaną tartą bułką - do tej zapiekanki wykorzystać można składniki jakie mamy w lodówce, u mnie mięso z kurczaka z rosołu..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz