Składniki:
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
cukier 2 łyżeczki,
marchew 2 sztuki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
przecier pomidorowy 500 gram,
woda 1 szklanka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę posypaną cukrem, wsypać obraną marchew i startą na tarce grubsze oczka, podsmażać z cebulą z 5 minut mieszając, dodać z praski wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażać z 2 minuty,dodać kostkę rosołową
wlać przecier pomidorowy z pudełka (lub jak są to zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut
do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz