Składniki:
kasza gryczana 200 gram,
łopatka bez kości 70 dag,
smalec 1 łyżka,
cebula 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
papryka czerwona 1 sztuka,
majeranek 1 łyżeczka,
mieszanka przypraw strogonow Royal Brand 1 opakowanie,
woda 5 szklanek,
śmietana gęsta 1 łyżka,
mąka pszenna 2 łyżki
w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć łopatkę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i wymieszać, podsmażać z 2 minuty
dodać wyciśnięty w prasce czosnek, pokrojoną paprykę, majeranek, kostkę rosołową, kucharka i wymieszać
mieszankę przypraw do strogonowa zalać 1 szklanką wody i odstawić na 10 minut, wlać do gulaszu, wlać 3 szklanki wody, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na mniejszym ogniu 40 minut, w mieszance suszonej strogonow są: pieczarki, pomidory, cebula, czosnek, papryka zielona, gałka muszkatołowa
spuścić ciśnienie z szybkowaru, śmietanę z mąką wymieszać w szklance wody i wlać do gulaszu, mieszać do zagęstnienia sosu
kaszę gryczaną paloną gotować w osolonej wodzie 15-17 minut, wylać na durszlak - gulasz jest aromatyczny, syty i smakuje np. z kiszonym ogórkiem..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz