Składniki:
policzki wieprzowe 8 sztuk,
ząbki czosnku 4 sztuki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
sok z cytryny 3/4 łyżeczki,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki,
olej rzepakowy 4 łyżki,
woda 2 szklanki,
cebula 4 większe,
majeranek 2 łyżeczki,
śmietana 2 łyżki,
mąka pszenna 1 łyżka
DODATKI:
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
koperek 1 łyżka,
buraki 1/2 kg,
cebula 1 mała,
ocet jabłkowy 2 łyzeczki,
sól - do smaku,
cukier 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 łyżka
policzki wieprzowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, czosnek rozgnieść w moździerzu lub w wyciskarce, dodać olej, pieprz, przyprawę w płynie, sok z cytryny i natrzeć marynatą policzki, do lodówki na całą noc
w garnku szybkowara 3,5 litra
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na 2 łyżkach oleju zrumienić policzki z każdej strony
na policzki wsypać ćwiartki cebul, posypać majerankiem, wlać wodę i zamknąć szybkowar, od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu 35 minut
otworzyć szybkowar gdy sam spuści ciśnienie, wyjąć na talerz policzki
do wywaru wsypać mąkę, dodać śmietanę 18%, pałką blendera zmiksować do zagęstnienia sosu
ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, ugotowane buraczki zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszac z pokrojoną cebulą, cukrem, solą, pieprzem, octem, olejem, policzki z sosoem podać z ziemniakami, koperkiem, buraczkami - policzki są bardzo delikatne, kruche, soczyste i pyszne.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz