Składniki:
drożdże świeże 30 gram,
woda ciepła 275 ml,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
mąka pszenna typ 500 1,5 szklanki,
mąka pszenna typ 1850 2,5 szklanki,
otręby pszenne 2 łyżki
do misy robota wkruszyć dożdże, wlać letnią wodę, wsypać cukier, sól, obie mąki i hakiem robota wyrabiać
ciasto wyrabiać z 12 minut, jak ciasto będzie odchodzić i nie kleić się do misy nakryć talerzem do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny
keksówka 22 cm wysmarowana olejem - ciasto w misie posypać zmielonymi otrębami, wyrobić kilka razy i włożyć do keksówki, posmarować ciepłą wodą, nożem ponacinać skosy, zostawić na 30 minut do podrośnięcia
ciasto piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45-50 minut, wystudzić na kratce - chlebek jest smaczny, chrupiący, domowy...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz