Składniki:
jajka 3 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kefir 1/2 szklanki,
woda zimna 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2,1/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
sok z limetki 1 sztuka,
ciasteczka czekoladowe 75 gram,
wiórki kokosowe 18 płaskich łyżeczek,
śmietana 30 % 200 ml,
cukier 2 łyżki,
wiórki kokosowe 1/2 szklanki,
śmietan fix 1 opakowanie
jajka "L", olej, kefir, woda, cukier rózgą dobrze roztrzepać do spienienia, wsypać mąkę, proszek i parę razy zamieszać, wlać sok z 1 limonki i parę razy zamieszać
18 sztuk silikonowych różnych foremek - ciasta włożyć do 3/4 wysokości foremki, powkładać po 5 sztuk ciasteczek kulek w czekoladzie, każdą foremkę posypać płaską łyżeczką wiórek kokosowych i delikatnie łyżeczką przycisnąć
piekarnik nagrzać do 180 C, blachę z foremkami włożyć na 2 poziom i piec około 28 minut, wystudzone babeczki przełożyć na talerz
zimną śmietanę 30%, cukier, śmietanfix, wiórki kokosowe ubić na sztywno
szprycką nakładać ubitą kokosową śmietanę na muffinki - muffinki są miękkie, delikatne i dobrze smakują wiórki kokosowe z limonką...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz