ziemniaki 8 sztuk, olej rzepakowy 3 łyżki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, sól ziołowa - do smaku, majeranek 1 łyżka, papryczka chilli 2 małe, mięso z indyka 40 dag, kapusta kiszona 15 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, tarta bułka 4 łyżki, otręby żytnie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy 5 łyżek, ser żółty morski 10 dag
Przygotowanie kotlecików i ziemniaków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90"
Mięso z udźca indyka pokroić na kawałeczki i włożyć do pojemnika rozdrabniacza, dodać pokrojoną na "4" cebulę, kiszoną kapustę, jajko i wszystko zmiksować na najwyższych obrotach to konsystencji mięsa mielonego.
Masę przełożyć do miski i dobrze wymieszać z pieprzem, kucharkiem, tartą bułką, otrębami żytnimi i odstawić na 10 minut.
W tym czasie nałożyć tarczę stroną "plastry", zamknąć pokrywkę i na plasterki poszatkować ziemniaki obrane.
Ziemniaki przełożyć do rondla, dodać olej, majeranek, pieprz ziołowy, sól ziołową i wymieszać.
Formować nieduże kotleciki i na gorącym oleju je zrumienić, układać je na ziemniakach, nakryć pokrywką i dusić na średnim ogniu do miękkości ziemniaków z 20 minut - podać posypane startym serem i np. z buraczkami...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz