jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, truskawki świeże 50 dag
miękką palmę, cukier i cukier waniliowy, całe jajka "L" w robocie miksować z 10 minut na dużych obrotach
następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem i tylko chwilę zmiksować na gęste ciasto
tortownica 24 cm: blaszki niczym nie smarować tylko wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować w blaszce ciasto
nieduże truskawki opłukać i na ręczniku papierowym je osuszyć
truskawki stroną, która będzie układana na cieście maczać w mące, nie puszczą tyle soku do ciasta
truskawki poukładać w miarę gęsto, piec w 200C około 40-45 minut
upieczone ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia i dopiero gdy zimne zdjąć delikatnie papier do pieczenia
ciasto jest łatwe, tanie i przepysznie się szybko zjada............SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz