CIASTO: mąka tortowa 1,5 szklanki, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, mleko 100 ml, olej rzepakowy 100 ml, jajka 3 sztuki
DODATKI: jogurt bałkański 380 ml, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, żelatyna 1 łyżeczka, gorąca woda 300 ml
DODATKI: rabarbar 60 dag, galaretka wiśniowa 2 opakowania, woda 4 szklanki
jajka, mleko, olej dobrze rózgą roztrzepać
wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać niezbyt dokładnie ciasto
tortownica 24cm - wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto
piec w 200C około 30 minut - do suchego patyczka
ciasto wyjąć z formy i jeśli jest na wierzchu stożek to go ściąć i włożyć z powrotem do blaszki, ciasto nasączyć np. wodą z sokiem malinowym
galaretkę cytrynową, żelatynę wymieszać w gorącej wodzie i ostudzić
wymieszać z jogurtem bałkańskim i do lodówki - prawie stężały jogurt wyłożyć na biszkopt i do lodówki do stężenia
obrany i pokrojony rabarbar zalać woda i gotować z 5 minut mieszając
do gorącego rabarbaru wsypać 2 galaretki i wymieszać dobrze
wstawić garnuszek do zimnej wody i prawie do stężenia zostawić
rabarbar wyłożyć na jogurt i do lodówki na kilka godzin
ciasto wyjąć z blaszki i delikatnie usunąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz
ciasto jest po prostu obłędnie smaczne, mało słodkie............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz