Składniki:
4 sztuki jajka,
1 szklanka cukier,
1 łyżka cukier waniliowy,
1/2 kostki masło lub margaryna,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
2 łyżki kakao,
20 sztuk śliwki,
1/2 szklanki śmietana 30 %,
1 łyżka cukier puder,
- ile potrzeba czekolada zmielona
jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem - masa będzie zważona, ale to ma tak być
wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć na gęste ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki masłem i tartą bułką
do formy dać 3/4 ciasta do reszty wsypać kakao wymieszać i dodać na wierzch ciasta widelcem je zamieszać po wierzchu
na cieście ułożyć gęsto połówki śliwek skórką na dół
piec w 200C około 40-45 minut - ciasto zostawić do wystudzenia
zimną śmietanę 30% ubić z 1 łyżką cukru pudru i szprycą nałożyć na wystudzone ciasto - posypać zmieloną czekoladą
ciasto jest przepyszne i szybko się zjada.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz