Składniki:
2,5 litra woda,
1/2 pęczka włoszczyzna,
2 sztuki liście laurowe,
4 sztuki ziele angielskie całe,
1 łyżka vegeta,
4 pęta kiełbasa śląska,
2 łyżki olej rzepakowy,
1 sztuka cebula biała,
4 sztuki czosnek ząbki,
1 łyżka majeranek,
1/2 litra butelka żurek w szklanej butelce,
- ile potrzeba jajka gotowane na twardo,
1 łyżeczka pieprz czarny mielony,
1/2 szklanki śmietana,
1/2 kg ziemniaki
wodę zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać startą na grubszych oczkach tarki włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki
kiełbasę pokrojoną w kostkę bez flaka usmażyć na oleju na oleju z cebulą i czosnkiem i gdy składniki wywaru są już ugotowane to wszystko przełożyć z patelni do wywaru
dodać vegetę, pieprz mielony i gotować z 10 minut
teraz wlać żurek z butelki wymieszany ze śmietaną i mieszając zagotować
do smaku dodać majeranek i podać z jajkami na twardo.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz