Składniki:
1 średnia żółta brukiew,2,5 litra wody,
1 pęczek-mały włoszczyzna,
3 szt ziemniaki,
2 średnie gęsie szyje,
1 łyżeczka jarzynka,
- do smaku maggi,
1 łyżeczka pieprz mielony,
1 łyżeczka papryka słodka,
3 łyżki majeranek,
2 po 2 sztuki ziele liść
po kaszubsku: polewka z żëłtëch wrëków = zupa z żółtej brukwi
szyje gęsie umyć podzielić na pół i zagotować zdjąć szumowiny i gotować do miękkości z zielem i listkiem
brukiew połowę trę na tarce a drugą połowę kroję w słupki
włoszczyznę rozdrabniam w robocie, ziemniaki kroję w kostkę
ugotowane szyje wyjąć i do wywaru dać pokrojone składniki
pod koniec gotowania dodać przyprawy do smaku i sporo majeranku - brukiew lubi majeranek
brukiew jest pyszną zupą i najlepsza jest na gęsi - taką gotowała moja babcia kaszubka.....SMACZNEGO!!!!......naprawdę warto brukwi spróbować.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz