Składniki:
50 dag ziemniaki ugotowane,
30 dag marchewka ugotowana,
1 sztuka jajko,
- ile potrzeba mąka pszenna,
1 łyżka tymianek,
1/2 łyżeczki jarzynka,
1 łyżeczka olej do wody,
20 dag boczek na skwarki,
1 sztuka cebula czerwona,
1 sztuka cebula biała
ugotowane dzień wcześniej ziemniaki z marchewką jeszcze ciepłe pokroiłam na kawałki i zmiksowałam blenderem i zostawiłam w lodówce na drugi dzień
masę podzielić na 4 części i jedną wyjąć - wsypać tam mąki dość czubato
dodać jajko, tymianek, jarzynkę i wszystko dobrze połączyć łyżką - masa powinna być
dość luźna
do wrzątku z olejem kłaść z łyżki kopytka kluskowe (łyżkę zanurzam we wrzątku i nabieram masę) - po wypłynięciu gotować z 2 minuty - cedzakiem wyjmować na talerz
usmażyć boczek z cebulami, pieprzem
kluski kopytkowe polać skwarkami z cebulką..... smak jest wyborny i są delikatne w konsystencji....
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Fajny przepis, znam tylko klasyczne kopytka lub kluski leniwe:)
Prześlij komentarz