Składniki:
50 dag-w opisie mielone z indyka,
2 szklanki ryż ugotowany,
1 litr woda z kapusty,
1 sztuka kapusta młoda,
3 łyżki przecier pomidorowy,
2 łyżki śmietana,
- ile potrzeba mąka pszenna do sosu,
- do smaku magi,
1 łyżeczka cukier,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka olej
ugotować ryż w osolonej wodzie do miękkości i odlać na sito - mięso wymieszać z jajkiem, do smaku dać jarzynkę, pieprz mielony, paprykę słodko ostrą i dobrze wymieszać z ostudzonym ryżem - z kapusty wyciąć głąb i obgotować we wrzątku zdejmując liście
z ostudzonych liści ściąć głąbowe zgrubienia i nakładać mielone i zawijać ciasno
na dno prodiża włożyłam wkładkę do ciasta (nie przypali się kapusta) i rozłożyłam liście ,które nie nadają się do zawijania gołąbków - potem je lubię zjeść - ułożyłam ciasno gołąbki i skropiłam olejem, wlałam też litr wody z obgotowanej kapusty - piekłam około 40 minut i potem i zostawiłam do ostudzenia
gołąbki przełożyłam do garnka - wodę przelałam do garnuszka - dałam przecier pomidorowy, mąkę, śmietanę, oregano, cukier, maggi do smaku i mieszając zagęściłam sos - gotowy przelałam do gołąbków w garnku - odgrzewam porcje w mikrofalówce
smaczne "młodociane" gołąbki do ziemniaczków lub pieczywa....
SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
o pamietam czasy jak moja mama gotowala w prodzizu :) ale to byly czasy , albo babke drodzowa gotowana w prodzizu :) alez sie rozmarzylam
pozdrawiam
moja siostra przechwyciła prodziż po mojej babci i piecze w nim nawet kurczaka:) muszę jej podpowiedzieć o pomyśle z gołąbkami. Pysznie:)
w etykietach "PRODIŻ" jest spory wybór różnych wersji ieczenia od mięs po słodkości, ryby,chleb
Prześlij komentarz