śledzie tuszki świeże 2 kg ,
kucharek 3 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
mąka pszenna 1 szklanka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
zalewa: cebula 3 sztuki średnia,
marchew 1 sztuka średnia, papryka 1 sztuka większa,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
goździki 3 sztuki,
gorczyca 2 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
sól 1 łyżka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 1 łyżka,
ocet 10% 1/2 szklanki,
woda 5 szklanek
Świeże śledzie oczyścić, odciąć płetwy, ogonki,śledzie przekroić na połowę i opłukać pod zimną wodą, w misce wymieszać z kucharkiem, papryką ostrą, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
W tym czasie do garnka wsypać obraną i pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, goździki, gorczycę, cukier, sól, pieprz mielony, ocet, olej, wodę i od chwili wrzenia gotować na średnim ogniu z 8 minut.
Śledzie włożyć do worka, wsypać mąkę i w zamkniętym worku dobrze śledzie w mące wymieszać (nie rozsypuje się mąka na blacie), i tak obsypane mąką porcje śledzi smażyć na patelni z gorącym olejem na rumiano, usmażone do miski odkładać, smażyć następne porcje.
Do miski ze śledziami wlać zalewę, może być gorąca, ciepła i odstawić na całą noc w chłodne miejsce - idealne śledzie na każdą okazję, zalewa jest lekko kwaśno-słodka z korzenną nutą - SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz