jajka 4 sztuki"M",
cukier 1/2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 1/2 szklanki,
mandarynki zmiksowane 4 sztuki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
przyprawa do grzańca 1/2 opakowania,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 1 łyżka,
śliwki 14 sztuk większe
Składniki temperatura pokojowa= obrane mandarynki w rozdrabniaczu zmiksować.
Jajka, cukier mikserem utrzeć do białości.
Wsypać mąkę, proszek, przyprawę, kakao, wlać olej, mleko, zmiksowane mandarynki i mikserem
tylko połączyć składniki na nie za gęste ciasto.
Ustawić na 175C, 35 minut, po tym czasie na 160C, 15 minut, w trakcie patyczkiem sprawdzać środek ciasta, czy jest upieczone, jeśli trzeba to wydłużyć czas pieczenia.
Spód ciasta jest dobrze upieczony, mój trik to zamiast kosza używam wkład do pizzy, bez problemu mogę z airfryera wyjmować gorące formy, zsuwam na blat i gotowe - ciasto jest pysznie pachnące, nie jest suche......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz