Składniki:
kapusta czerwona 1 główka większa,
ziele angielskie 3 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
goździki 5 sztuk,
kostka rosołowa 1 sztuka,
cebula 1 sztuka średnia,
jabłko 1 sztuka większe,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cukier 3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet 10% 3/4 łyżeczki,
mąka pszenna 2 łyżki
Kapustę czerwoną drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem i po 5 minutach wodę wylać.
Olej rozgrzać w garnku, wsypać pokrojoną drobno cebulę, obrane jabłka ze skórki pokrojone cienko na kawałeczki, dodać cukier (pilnować, aby cukier nie skarmelizował się na ciemny kolor), goździki, ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową i średnim ogniu podsmażać na złocisty kolor cebuli i jabłek, co jakiś czas zamieszać.
Do cebuli wsypać sparzoną kapustę, wlać 6 łyżek wody, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty.
Gdy kapusta jest miękka, dodać pieprz mielony, sól, ocet, wymieszać, wsypać mąkę i szybko łyżką mieszać do zagęszczenia kapusty, zdjąć z ognia, najlepiej smakuje jak z godzinę postoi i smaki się przegryzą - duszona kapusta czerwona z jabłkami i korzennymi przyprawami jest jedną z naszych ulubionych surówek na ciepło...........SMACZNEGO!!!
4 komentarze:
Dziękujemy za podzielenie się swoją wiedzą. Twój post jest cennym źródłem informacji.
Twój ostatni post zmienił zasady gry. Jestem wdzięczny za inspirację.
Dziękujemy za jasne wyjaśnienia i wysiłek włożony w tworzenie znaczących treści.
Szkoda tej wody z zaparzenia kapusty, zawiera cenny barwnik.
Prześlij komentarz