Składniki:
kiełbasa śląska 8 sztuk,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka,
olej rzepakowy odrobina,
papryka zielona 3 sztuki większe,
cebula 3 sztuki większe,
czosnek 1 główka,
przyprawa do wieprzowiny 2 łyżeczki,
olej rzepakowy 2 łyżeczki
Kiełbasę świeżą (u mnie śląska) obrać z flaka, przekroić nie za mocno na połowę wzdłuż i natrzeć papryką ostrą i słodką.
Do kosza frytownicy włożyć papier do pieczenia, położyć kiełbasę i trochę spryskać olejem rzepakowym i zamknąć kosz.
Frytownicę nastawić na 185C i 15 minut.
Paprykę pokroić na większe kawałki, cebule na talarki, czosnek pokroić drobno, wymieszać dokładnie wszystko z 2 łyżeczkami oleju, przyprawą do wieprzowiny.
Gdy frytownica da sygnał kiełbasę obrócić i wsypać warzywa, piec w 190C 15 minut.
Podać do pieczywa z musztardą, keczupem - z frytownicy airfryer potrawy są mniej tłuste, są szybciej przygotowane z minimalną ilością oleju, są mniej kaloryczne.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz