Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
palma 15 dag miękka,
cukier 1 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 1 kg duże,
cukier puder 1 szklanka,
kwasek cytrynowy 3 szczypty,
gorąca woda 2 -3 łyżki
Składniki temperatura pokojowa = cukier, miękki tłuszcz, jajka, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do spienienia, masa ma być grudkowata.
Do masy wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, gęsto poukładać ćwiartki śliwek (duże śliwki przekroić na połowę, usunąć pestki i połówki przekroić jeszcze na połowę) skórką do dołu.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
Cukier puder wymieszać z kwaskiem cytrynowym i gorącą wodą, polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia lukru - bardzo mocno śliwkowe ciasto ucierane, ciasto jest lekkie, delikatne, nasączone sokiem z pieczonych śliwek i kwaskowatym lukrem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz