Składniki:
ziemniaki 2 kg,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
sól ziołowa 1 łyżka,
papryka słodka 1 łyżka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cebula 4 sztuki średnie,
czosnek 1 główka,
tymianek 2 łyżki,
jajka 10 sztuk "M"
kalafior fioletowy 1 większy,
masło 2 łyżki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
tarta bułka 1 szklanka
Forma 30x25 cm wysmarowana olejem rzepakowym, na dno formy wsypać obrane i pokrojone w talarki ziemniaki, polać olejem, dodać soli ziołowej i wymieszać, wyrównać wierzch.
Na ziemniaki dodać pokrojone w talarki cebule, pokrojone ząbki czosnku, posypać papryką słodką wymieszaną z ostrą, tymiankiem.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, po tym czasie wbić jajka na ziemniaki jak na sadzone i piec w termoobiegu w 160C z 10 minut, po upieczeniu zostawić na 15 minut na blacie kuchennym i można podawać.
Kalafior fioletowy ugotować w osolonej wodzie, na maśle z olejem zrumienić tartą bułkę i polać nią kalafior - doskonała zapiekanka ziemniaczana z jajkami, danie tzw. jednogarnkowe nie wymaga dużej pracy, danie jest sycące i smakuje z różnymi dodatkami np, fioletowym kalafiorem z tartą bułką.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz