Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 2 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
cukier 1 szklanka,
olejek rumowy 2 krople,
sól 1 szczypta,
jajka 3 sztuki "L",
mąka tortowa 70 dag,
marmolada 500 gram,
woda do posmarowania 1/2 szklanki,
puder cukier - ile potrzeba
Do misy robota wkruszyć drożdże, wymieszać z letnim mlekiem, łyżką cukru, mąki i zostawić do podrośnięcia na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wbić jajka, wlać resztę mleka z olejem, olejek rumowy i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, (zostawiłam kawałek ciasta do małej keksówki) posmarować dżemem, zwinąć w roladę, włożyć do formy silikonowej 26 cm z kominkiem, posmarować wodą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45 minut, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczny wianek drożdżowy z nadzieniem dżemowym, idealne ciasto na śniadanie do kawy, na podwieczorek.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz