Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mąka tortowa 60 dag,
jajka 1 sztuka "L",
żółtka 3 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mleko letnie 1,5 szklanki,
masło stopione 5 dag,
śliwki 1 kg
Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, wbić jajko i żółtka, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.
Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić - bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz