mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, jajka 6 sztuk "L", margaryna miękka 200 gram, mleko 3.2% 3/4 szklanki, skórka pomarańczy kandyzowana 100 gram, rodzynki 1/2 szklanki, żurawina 1/2 szklanki, orzechy włoskie pokruszone 100 gram, puder cukier- ile potrzeba
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, jajka, miękką margarynę, mleko o pokojowej temperaturze i mikserem ucierać ciasto na gładką masę.
Do ciasta wsypać orzechy mielone pokruszone, skórkę pomarańczową, żurawinę, rodzynki i połączyć składniki.
Forma silikonowa do babki z kominkiem, ciasto dać do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie babkę wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka jest bardzo delikatna, puszysta, wilgotna i mocno nadziana bakaliami, idealnie smakuje do kawy czy herbaty.........SMACZNEGO!!!
1 komentarz:
apetyczna babeczka
Prześlij komentarz