jajka 5 sztuk "L", cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, kasza manna 3 łyżki, budyń waniliowy 1 opakowanie,twaróg śmietankowy 50 dag, twaróg półtłusty 50 dag, chałwa 300 gram, cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżeczka, woda gorąca 1 łyżka
Białka ubić na ze szczyptą soli na sztywną pianę i do lodówki.
Żółtka, cukier, aromat waniliowy utrzeć mikserem do białości, dodać twaróg zmielony, kaszę manną, budyń i połączyć mikserem składniki.
Do masy serowej dodać pianę ubitą i łyżką delikatnie wmieszać w sernik.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, do formy wyłożyć sernik, wierzch sernika posypać pokruszoną chałwą, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie sernik wystudzić.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na nie za gęsty lukier, polać lukrem sernik i do lodówki do zastygnięcia.
Bardzo smaczny, lekki sernik pieczony bez tłuszczu i ciasta z chałwą i lukrem, jest bardzo łatwy i prosty do upieczenia, warto taki sernik przygotować na różne okazje..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
sernik wygląda przepysznie
Uwielbiam sernik, szkoda że muszę unikać słodyczy :( Wygląda przepysznie 🤩
Prześlij komentarz