Składniki:
drożdże 7 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
margaryna stopiona 100 gram,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 60 dag,
jajka 3 sztuki,
sól 1 szczypta,,
aromat waniliowy 1 łyżeczka,
jabłka 4 sztuki,
truskawki 50 dag
kruszonka: orzechy ziemne nie solone 1/2 szklanki,
cukier 100 gram,
mąka tortowa 150 gram,
margaryna miękka 12,5 dag
Do misy robota wkruszyć drożdże i wymieszać łyżką z 1/2 szklanki mleka, łyżką mąki i cukru, odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, sól, wbić jajka, wlać resztę mleka, margarynę, aromat waniliowy, wsypać resztę cukru i hakiem robota wyrabiać ciasto z 6 minut.
Dno większej miski posypać ciut mąką, wyłożyć ciasto z misy robota, wierzch posypać ciut mąką i nakryć ręcznikiem kuchennym, zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki, truskawki opłukane przekroić na połowę.
Orzeszki ziemne nie solone w rozdrabniaczu zmiksować, wsypać do mąki, cukru, miękkiej margaryny i zrobić palcami kruszonkę, schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić dużą łyżką, ciasto przełożyć do 3 keksówek silikonowych (2 są dla męża do pracy), ciasto powinno być nie za rzadkie i nie za gęste.
Na cieście poukładać jabłka, truskawki, przycisnąć w ciasto, posypać zimną kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50-55 minut, w formach ciasta dobrze wystudzić - doskonale smaczna, puszysta, aromatyczna drożdżówka z dodatkiem truskawek i jabłek z chrupiącą orzechową kruszonką.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz