Składniki:
świeże drożdże Babuni 3 dag, mleko letnie 1 szklanka,cukier 5 łyżek, masło stopione 100 gram, mąka tortowa 50-60 dag, sól 1/2 łyżeczki, żółtka 2 sztuki, jajka 1 sztuka, 1 żółtko do posmarowania, szpinak 1 pęczek, ząbki czosnku 5 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella 1 duża kulka, oregano 1 łyżeczka
Pokruszone drożdże i wymieszać z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka letniego, odstawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać mleko letnie, stopione letnie masło, 2 żółtka, 1 jajko i hakiem robota wyrabiać z 8 minut dość gęste ciasto, wierzch ciasta posypać trochę mąką i przykryć misę talerzem, odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Umyte liście szpinaku, ząbki czosnku, mozzarellę, olej rzepakowy włożyć do rozdrabniacza i wszystko zmiksować, wyłożyć do miski i wymieszać z pieprzem, solą, oregano.
Wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką, podzielić na dwie części, na blacie podsypanym mąką rozwałkować 2 placki, na każdy nałożyć szpinak, zawinąć w roladę.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 35-40 minut.
Ciasto smakuje i na ciepło i na zimno np. z barszczem czerwonym, rosołem - bardzo miękkie, puszyste drożdżowe ciasto z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym jest idealne na ciepło ale również na zimno jako przekąska..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz