Składniki:
kopytka: ziemniaki ugotowane ciepłe 1 kg,
mąka tortowa - ile potrzeba w miejsce po wyjęciu części ziemniaków + mąka ziemniaczana 1 łyżka,
jajka 1 sztuka "XL",
sól 1 łyżeczka
woda wrząca + 1łyżka oleju + 1 łyżeczka soli
kotleciki z sosem: mielona łopatka 70 dag,
jajka 1 sztuka "XL",
tarta bułka 3/4 szklanki,
oregano 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka średnia,
jarzynka 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
sok pomidorowy 1 litr
Ugotowane ziemniaki jeszcze ciepłe przepuścić przez praskę do ziemniaków, wystudzić, zimne ziemniaki w misce podzielić na 4 części, jedną wyjąć i wsypać w to miejsce mąki, wbić jajko, dodać soli i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Na stolnicy podsypanej mąką rękoma wałkować rulony, nożem je spłaszczyć i pociąć na około 2 cm kopytka.
Woda wrząca z solą, olejem, do wrzątku wkładać porcjami kopytka, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować z 2 minuty, wyjmować cedzakiem na talerz.
Mielone mięso z łopatki wymieszać z posiekaną cebulą, oregano, pieprzem, jarzynką, tartą bułką, jajkiem, formować kotleciki, smażyć na gorącym oleju na rumiano.
Do tłuszczu po kotletach wlać sok pomidorowy, zagotować i sos gotowy, kopytka podać z kotlecikami i sosem
- smaczne, delikatne kopytka z kotlecikami w sosie pomidorowym, smakują doskonale i na obiad i na kolację.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz