Składniki:
drożdże świeże 10 dag,
mąka tortowa 70 dag,
cukier 3/4 szklanki,
aromat migdałowy 3 krople,
sól 1 szczypta,
mleko letnie 1,5 szklanki,
żółtka 3 sztuki,
jajka 1 sztuka,
olej 1/2 szklanki,
masło miękkie 2 łyżeczki,
rabarbar 4 łodygi duże, grube
kruszonka: miękkie masło 100 gram,
cukier 100 gram,
mąka tortowa 100 gram,
kakao 1 łyżka
lukier: cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki
Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut aby drożdże zaczęły się pienić.
Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło.
Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut.
Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe - najlepsza, łatwa, smaczna, lekka, puszysta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli upiec wieczorem i od rana można zajadać.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Pyszne, właśnie jem sobie kawałek takiego drożdżowego ciasta z rabarbarem :)
Smacznego! pozdrawiam😃
Prześlij komentarz