Składniki:
kapusta biała 1 główka duża,
marchew 6 sztuk średnie,
ryż ugotowany 4 woreczki,
mielone drobiowe mięso 50 dag,
kucharek 2 łyżki,
bułka namoczona w wodze 1 sztuka,
pieprz ziołowy,
cebula podsmażona na oleju 2 sztuki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
woda 1,5 litra,
przecier pomidorowy 100 gram,
śmietana 100 gram,
mąka pszenna 2 łyżki,
natka pietruszki 1/2 pęczka
Cebulę pokrojoną w kostkę posypaną 1 łyżeczką cukru podsmażyć na 1/2 szklanki oleju, wystudzić, marchew obrać i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać do mięsa mielonego z przyprawami, odciśniętą z wody bułką, ugotowanym ryżem, cebulą, dokładnie wszystko wymieszać.
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ścigać sparzone liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw, na każdy liść nakładać porcję nadzienia i ciasno zawijać gołąbki.
W szybkowarze 9 l. rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta), układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 35 minut na średnim ogniu.
W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu), przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy i zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara są najlepsze i zawsze się udają........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz