Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
sok z pomarańczy 3 sztuki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
skórki z pomarańczy 3 sztuki,
orzechy nerkowca 100 gram,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
dżem kwaskowaty 280 gram słoik,
cukier puder 1 szklanka,
wrząca woda 1 łyżka
Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok.
Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą.
Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć.
Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru. - pyszne, mocno aromatyczne bardzo łatwe ciasto ucierane piernikowe, smak wzmacnia pomarańcza, dżem kwaskowaty..........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Uwielbiam takie ciasto. Chętnie wypróbuję przepis.
Polecam i pozdrawiam...
Prześlij komentarz