jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1kg wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
czereśnie bez pestek 50 dag,
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rabarbar 50 dag, cukier 4 łyżki, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, herbatniki 3 opakowania, puder cukier do posypania
Składniki temperatura pokojowa = obrany rabarbar drobno p0kroić, wsypać cukier, wlać 350 ml wody i gotować z 5 minut, kisiel wymieszać w 100 ml wody i wlać do rabarbaru, mieszać do zgęstnienia kisielu, dobrze wystudzić.
Żółtka, cukier utrzeć do białości mikserem na najwyższych obrotach.
Do żółtek dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président, wsypać kaszę manną, budyń, mikserem połączyć dokładnie składniki.
Połówki czereśni bez pestek wymieszać w mące ziemniaczanej i wsypać do masy serowej, białka ubić na sztywną pianę (piana powinna być mocno sztywna po ubiciu i od razu do masy serowej delikatnie wmieszana łyżką, białka zawsze ubijam o temperaturze pokojowej) i dodać do masy serowej, łyżką delikatnie połączyć składniki.
Forma 20x15 cm (dla męża do pracy) i tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki i wyłożyć kisielowy rabarbar.
Masę serową do pełnego wyłożyć na rabarbar, wierzch łyżką wygładzić.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, w formach serniki wystudzić i schować do lodówki aby kisielowy rabarbar stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Sernik jest niezwykle kremowy i delikatny, bez dodania tłuszczu do masy serowej dzięki użyciu twaróg Sernikowy z Mascarpone Président,który idealnie nadaje się do serników pieczonych, pyszny, łatwy sernik z czereśniami na herbatnikach i kisielowym rabarbarze, nie jest za mocno słodki..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz