Składniki:
drożdże świeże 8 dag,
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
mąka tortowa 70 dag,
jajka 4 sztuki,
sól 1 szczypta,
margaryna stopiona 8 dag,
starta skórka i sok z 2 pomarańczy
kruszonka: mąka krupczatka 15 dag,
cukier 10 dag,
margaryna miękka 12,5 dag
Drożdże w misie robota rozmieszać z ciepłym mlekiem 1/2 szklanki, łyżką cukru,mąki i pod przykryciem zostawić na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, wlać resztę mleka, wbić jajka i hakiem robota wyrabiać, wlać letni tłuszcz z sokiem z pomarańczy, wsypać startą skórkę z pomarańczy i wyrabiać z 8 minut, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Miękką margarynę, cukier, mąkę krupczatkę wyrobić palcami na kruszonkę.
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką, przełożyć do formy, wierzch wyrównać, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, w formie ciasto dobrze wystudzić.
- prosta, łatwa i najlepsza drożdżówka z dodatkiem pomarańczy, najlepiej smakuje z masłem, konfiturą.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz