mąka krupczatka 2 szklanki,
mąka tortowa 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 szklanki,
jabłka 6 sztuk większe,
dżem niskosłodzony śliwkowy 450 gram,
margaryna 1,5 kostki,
puder cukier - ile potrzeba
Wsypać do miski przesiane mąki z proszkiem, kaszę manną, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie łyżką wymieszać.
Forma 28x24 cm wysmarowana margaryną, na dnie rozsypać 1/3 część suchych składników.
Jabłka duże obrać ze skórki i zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać dżem niskosłodzony (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ"), wsypać cukier i dokładnie wymieszać.
Połowę jabłek rozsmarować na 1 części suchych składników, posypać 2 częścią i rozsmarować resztę jabłek, wierzch posypać resztą suchych składników.
Margarynę pokroić w plastry i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sypana szarlotka jest bardzo łatwym, szybkim ,smacznym,aromatycznym ciastem na deser, jabłka można mieszać dżemami niskosłodzonymi..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz