2018-10-06

szybkowar-policzki wieprzowe w sosie grzybowym ...

Składniki:


policzki wieprzowe 8 sztuk, przyprawa do wieprzowiny 3 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, smalec 1 łyżka, kurki 2 szklanki, podgrzybki 1 szklanka, cebula 1 sztuka, woda 6 szklanek, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, przyprawa do zup w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg

przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą do zup w płynie, dodać umyte i osuszone policzki, schować do lodówki na całą noc

oczyszczone kurki,podgrzybki zblanszować z 5 minut i wylać na durszlak, przelać zimną wodą

w garnku szybkowara na smalcu zrumienić policzki z każdej strony, wyjąć na talerz, na tym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną i grzyby dodać policzki, wlać wodę i od zasyczenia pary gotować z 35-45 minut (zależy od wielkości policzków,im większe tym dłuższy czas gotowania- te policzki są średniej wielkości), gdy szybkowar spuści ciśnienie policzki wyjąć na talerz i i trochę grzybków do dekoracji

do wywaru wsypać mąkę, pieprz mielony, wlać śmietanę i blenderem wszystko zmiksować, zagotować tylko do zagęszczenia sosu, podawać z ziemniakami tłuczonymi - policzki wieprzowe s,a bardzo delikatne, kruche zwłaszcza przygotowane w szybkowarze, grzyby nadają policzki smakowitości............SMACZNEGO!!!