2018-01-13

sernik z marcepanem na pierniczkach pieczony...

Składniki:


pierniczki 200 gram, jajka 6 sztuk "XL", cukier 1 szklanka, olejek waniliowy 1 łyżeczka, twaróg półtłust zmielony 1,5 kg, budyń wanilioiwy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, marcepan w czekoladzie 150 gram

forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy ułożyć pierniczki (zamiast pierniczków można dodać inne ulubione ciastka)

jajka, cukier, olejek waniliowy mikserem utrzeć do białości i spienienia

dodać zmielony na drobnym sitku w maszynce do mięsa twaróg, wsypać budyń, kaszę manną, wlać olej, i kawałeczki posiekanego marcepanu, mikserem połączyć składniki bez długiego mieszania

masę serową wlać do formy, z dwa razy stuknąć o blat stołu, aby odpowietrzyć masę

piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, studzić przy uchylonych drzwiczkach potem w chłodnym miejscu najlepiej całą noc - bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny sernik, jest bardzo łatwy do wykonania, jedyny jego mankament to taki, że szybko znika z talerza..........SMACZNEGO!!!