2017-12-08

z kury wiejskiej rosół z szybkowara...

Składniki:


kura wiejska połowa około 1,70 kg, włoszczyzna 1 pęczek, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kostki rosołowe 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka, woda 3 litry, pieprz mielony - do smaku, makaron - jaki się lubi, natka pietruszki - ile potrzeba

użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłąm zbędne włosy,piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną

dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze

po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.........SMACZNEGO!!!