2017-12-06

z ciemnych winogron i jabłek domowy dżem...

Składniki:


jabłka 3 kg + woda 1/2 szklanki, ciemne winogrona 5 kg + woda 2 litry, cukier 3/4 kg, cukier wanilinowy 2 opakowania, 3:1 dżemfix 2 opakowania

dojrzałe mocno ciemne winogrona dibrze opłukać, pozrywać z kiści wprost do garnka szybkowara, wlać wodę, po zagotowaniu w szybkowarze gotować z 10 minut, otworzyć jak szybkowar spuści ciśnienie, sok wylać do innego pojemnika, po dodaniu cukru i dolaniu wody przegotowanej mamy pyszny sok do picia

winogrona przetrzeć przez drobne sito do garnka, resztki: skórki,pestki wyrzucić

jabłka ze skórką bez gniazdek nasiennych ugotować z wodą, następnie blenderem zmiksować, dodać do winogron przetartych

wsypać cukier, cukier wanilinowy, dżemfix 3:1 i krótko zagotować mieszając

przekładać do czystych słoików i zakręcić, postawić na zakrętkach na 30 minut

przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, nie trzeba pasteryzować, zawsze mam dobre w ten sposób przygotowane dżemy - ten dżem jest najlepszy smakowo i do wielu zastosowań, nam najlepiej smakuje z tostami, bułką z masłem, naleśnikami, waflami, z biszkoptem, nie jest za mocno słodki............SMACZNEGO!!!