2017-10-20

śledziowe filety na pyszny obiad...

Składniki:


śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek

filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy, ogonki, usunąć wnętrzności, śledzie palcem naciskać na grzbiecie-poluzowaći ostrym nożem wyfiletować, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć

do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące

na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony

surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać

ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków

filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję........SMACZNEGO!!!