2017-10-14

mocno chrupiące placki ziemniaczane...

Składniki:


ziemniaki mączyste 1,5 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 czubata łyżka, kucharek 2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba


obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tracia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków

starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika

ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać

na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy

placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!