2017-09-13

wątróbka z kurczaka w przyprawie do wieprzowiny...

Składniki:


wątróbki z kurczaka 1 kg, mąka pszenna 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, jabłka 2 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, woda 1-2 szklanki, majeranek 1 łyżka, sól - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba

wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć

do worka foliowego wsypać mąkę, włożyć watróbkę, zawiązać i dobrze mąką w worku wątróbkę obsypać

na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano wątróbki z każdej strony, aby nie pryskało naokoło nakładam takie sitko płaskie na patelnię, coś tam zawsze pomoże i zabezpieczy przed skaczącą wątróbką

do wątróbki dodać pokrojoną w piórka cebulę, plasterki jabłek, wsypać przyprawę do wieprzowiny, wlać wodę i duisić pod przykrywką z 10 minut na średnim ogniu

na koniec wsypać majeranek i wymieszać, na talerzu do smaku posypać solą i pieprzem - wątróbka smakuje i na ciepło z ziemniakami i na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!