2017-09-03

puchata drożdżówka ze śliwkami i morelami...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, mąka tortowa 600 gram, jajka 6 sztuk "M", cukier 1 szklanka, mleko 1,5 szklanki, margaryna 100 gram, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, śliwki 30 dag, morele 30 dag

nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeżą drożdżówkę bez poszarpania jej i wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox = w misie robota drożdże wymieszać ze szklanką letniego mleka, łyżką cukru i mąki i zostawić na 30 minut przykryte do wyrośniecia

wsypać przesianą mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, wbić jajka i hakiem wyrabiac ciasto, w trakcie wlać stopioną margarynę z pół szklanki mleka, ciasto wyrabiać z 8 minut

wierzch ciasta obsypać ciut mąką, przykryć talerzem misę i do wyrośnięcia na około godzinę, morele i śliwki umyć i wypestkować

forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, poukładać w ciasto morele i śliwki

piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić - puchata, lekka i mocno owocowa drożdżówka smakuje pusznie............SMACZNEGO!!!

Zachowaj smak wakacji z Victorinox!