2017-09-13

drożdżówka z cynamonowym rabarbarem i jabłkami...

Składniki:


drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 60 dag, sól - szczypta, jajka 6 sztuk "M", margaryna 100 gram, rabarbar 1/2 kg, jabłka 3 sztuki, cynamon 3 łyżki, cukier 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba

drożdże wkruszyć do misy robota, wlać 1/2 szklanki mleka letniego, wsypać po 1 łyżce cukru, mąki, wymieszać, nakryć talerzem i odstawić na 30 minut

jajka dobrze roztrzepać rózgą lub widelcem

do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać jajka i resztę mleka, hakiem robota wyrabiać ciasto

wlać letnią, stopioną margarynę i wyrabiać hakiem ciasto z 8 minut

nakryć misę talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę

forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzchu poukładać rabarbar i jabłka

owoce posypać cukrem i rabarbarem, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C, grzanie góra/dół około 50 minut, ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać cukrem pudrem - pyszna kwaskowata drożdżówka do kawy i herbaty..........SMACZNEGO!!!