2017-07-02

leniwe drożdżowe z truskawką i kruszonką...

Składniki:


10 dag świeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka

składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać, ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc na wakacjach we Wrześni = do dużej miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, wsypać mąkę i sól, nakryć talerzem i odstawić na 4 godziny

po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać

forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szkl i jeśli trzeba to dosypać z 1 szkl, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką

piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić

pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO!!!

Ratujmy klasyki Siedemnasta Truskawka