2017-06-08

tatar śledziowy z jajkiem...

Składniki:


mleko 1/2 litra/do moczenia, matiasy 5 sztuk, cukier 1 łyżeczka, ogórek kiszony 2 sztuki, cebula 1 sztuka, musztarda delikatesowa 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 4-6 łyżek, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk "M", pomidory 2 sztuki, ogórek zielony 1 sztuka, bułka pszenna 5 sztuk, masło - ile potrzeba, koperek - ile potrzeba

filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać na sitko i dobrze odsączyć z mleka

posiekać drobno matiasy wymoczone do miski, dodać drobno pokrojone ogórki kiszone bez skórki i cebulę drobno pokrojoną w kostkę

dodać musztardę, pieprz świeżo mielony, cukier i wszystko wymieszać, oleju dodać tyle, aby tatar nie był za luźny, schować do lodówki na 3 godziny, aby smaki się przegryzły

jajka ugotowałam w pojemniku silikonowym w mikrofali, do pojemnika wbiłam po 3 jajka "M" (jeśli są "L","XL" to po jednym jajku w pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku

bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać

kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację smakują wybornie...........SMACZNEGO!!!