2017-06-01

szybkowar-cielęcina duszona na obiad...

Składniki:


cielęcina bez kości 1,2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka, przyprawa do cielęciny 1 opakowanie, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 1 litr, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata zielona 1 główka


porcję cielęciny opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać i natrzeć przyprawą do cielęciny,obwiązać grubszą nicią aby mięso miało zwarty kształt, schowac do lodówki na kilka godzin

w garnku szybkowara na oleju zrumienić mięso z każdej strony, dodać kostkę rosołową, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

mięso wyjąć na talerz, do wywaru dodać śmietanę, wsypać mąkę i blenderem zmiksować, zagotować zdjąć z ognia i wsypać czosnek niedźwiedzi

podawać porcję mięsa z tłuczonymi ziemniakami z sosem i np. zieloną sałatą ze śmietaną

cielęcina jest krucha, soczysta i smakuje wybornie na obiad, można również podać cielęcinę na zimno do pieczywa - SMACZNEGO!!!